Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ocet ryżowy 100 ml
sól 1,5 łyżeczki
cukier 2 łyżki
ryż do sushi 300 g
ryż biały 100 g
kalarepka młoda 1
ogórek 1
sos sojowy
bryndza
wasabi
nori 6 płatów
sałata kilka liści
polędwica 20 z miecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem

Kroki postępowania

1
Ryże łączymy ze sobą i płuczemy. Zalewamy wodą i po kilkunastu minutach wodę wymieniamy. Tak przygotowany ryż przekładamy do garnka w którym będziemy gotować. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła ryż. Gdy zacznie się gotować garnek przykrywamy i już pod przykryciem gotujemy około 17 minut. Ugotowany ryż studzimy.
Krok 1 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
2
Do octu ryżowego dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy. Następnie zalewę studzimy.
Krok 2 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
3
Zimną zalewą polewamy ryż.
Krok 3 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
4
Mieszamy i czekamy, aż ryż wpije zalewę.
Krok 4 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
5
Ogórka i kalarepę obieramy. Z ogórka wykrajamy gniazda nasienne. Oba warzywa kroimy w słupki.
Krok 5 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
6
Bryndzę łączymy z wasabi. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 6 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
7
Polędwicę z miecznika grubości 2 cm kroję w paski.
Krok 7 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
8
Na połowie nori ułożonym matową stroną do góry kładę ryż. Smaruję go pastą powstałą z wymieszanej bryndzy i wasabi.
Krok 8 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
9
Następnie przez środek układam listek sałaty i kładę pasek z ogórka.
Krok 9 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
10
Dokładam jeszcze paski kalarepy oraz surowego miecznika.
Krok 10 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
11
Tak przygotowane płaty nori zwijam dociskając równomiernie roladkę.
Krok 11 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
12
Każdą roladkę kroję na 6 równych kawałków.
Krok 12 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
13
Sushi maczamy w sosie sojowym i przegryzamy marynowanym imbirem.
Krok 13 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto
14
Smacznego.
Krok 14 - Zielone sushi maki z bryndzą i miecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 02.01.2014 16:32
Ciekawy dodatek bryndzy
ben-ka 27.08.2013 09:08
pewnie bym się skusiła.
ewelinapac 09.09.2012 08:24
wygląda świetnie
Zoso 27.08.2012 23:03
ciekawe sushi
kasienka23 01.08.2012 21:26
ciekawe danie
bami 29.07.2012 23:12
Maki z bryndzą - świetny pomysł! :)
caralajna 22.05.2012 08:29
fajne, nigdy nie robiłam
paulisia_elk 21.05.2012 14:49
pycha
Katarzyna54 21.05.2012 09:02
ładne
halina55 20.05.2012 21:27
Mniam sushi
aginaa 20.05.2012 20:40
pyszne
Monika78 20.05.2012 17:37
ladnie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak