Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po bytomsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gulaszowe 500 g
czosnek 4 ząbki
kostki rosołowe mięsne 2 szt
przyprawa kebab- gyros Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
ziemniaki 1 kg
mąka
jajko 2 szt
sól i pieprz
śmietana
cebula 1 szt
ogórki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po bytomsku

SOS
Mięso przesmażyć na tłuszczu, obsypując dobrze przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, ostrą, smażyć na dość ostrym ogniu, aby mięso się mocno zrumieniło. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu kilka minut. Do rondla wlać wrzącą wodę, dodać rosołki, ząbki czosnku,i ogórki pokrojone na ćwiartki, gotować 5 minut. Wrzucić do rondla mięso, zamieszać, podgotować do miękkości mięsa. Ogórki i czosnek wyjąć z wywaru. Wywar zagęścić mąką, zagotować. PLACKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać do ziemniaków mąkę, jajka, soli i pieprzu , wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz,smażyć na całej patelni grube placki ziemniaczane, smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć placki na talerze, polać sosem gulaszowym i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 12.05.2014 09:16
fajne danie
goofy9 01.09.2012 23:39
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak