Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany bakłażan zapiekany w sosie beszamelowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1
masło 100 g
mąka 60 g
mleko 700 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany bakłażan zapiekany w sosie beszamelowym

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy w plasterki i solimy. Pozostawiamy na min. 1 godzinę, aby puścił sok, a tym samym zyskał mniej gorzki smak. Następnie bakłażana podpiekamy na grillu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 1 - Grillowany bakłażan zapiekany w sosie beszamelowym foto
2
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać ¼ kostki rosołowej do smaku.
Krok 2 - Grillowany bakłażan zapiekany w sosie beszamelowym foto
3
Bakłażana polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy. Podajemy na ciepło.
Krok 3 - Grillowany bakłażan zapiekany w sosie beszamelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 09.07.2012 17:29
apetyczny !
Katarzyna54 21.05.2012 09:02
mniam
sylwia / sytofala 20.05.2012 21:32
a ja jeszcze bakłażana nigdy nie kosztowałam :(
Misiabe 20.05.2012 20:48
uwielbiam grillowanego bakłażana, uwielbiam sos beszamelowy więc takie połaczenie to raj dla moich kubków smakowych!
Justyna28 20.05.2012 15:38
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak