Sos z żołądków wg Ewy Z.

Sos z żołądków wg Ewy Z.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki drobiowe

    1 kg
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • liść laurowy

    3 szt
  • śmietana 36%

    250 ml
  • mąka

    1,5 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • koperek

  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żołądki czyścimy, dobrze myjemy, kroimy w paseczki i zalewamy wodą tak by je pokryć. Gotujemy do miękkości z warzywami, listkiem, zielem angielskim i kostką bulionową.

Gdy żołądki już są miękki na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej mąkę a następnie wlewamy po trochu wywaru z żoładków. Śmietanę rozrabiamy szklanką sosu z patelni i dodajemy do pozostałej części, dorzucamy do patelni żołąki i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy sporo koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

03.09.2011 11:03
Zapowiada się pysznie.

iga2

25.06.2011 19:56
ciekawa propozycja

Agnieszka172

17.03.2011 20:25
oryginalny przepis..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat