Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 3 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
dżem jagodowy 1 słoik
masa makowa 1 puszka
wiórki kokosowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodajemy cukier, pokrojoną margarynę, żółtka oraz jajko, zagniatamy szybko kruche ciasto. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy 30 minut w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy blachę o wymiarach 24x38. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód blaszki ścieramy 3/4 kruszonki na tarce o dużych oczkach. Ciasto kruche smarujemy dżemem jagodowym.
Krok 1 - Makowiec na kruchym spodzie foto
2
Na warstwę dżemu wykładamy masę makową.
Krok 2 - Makowiec na kruchym spodzie foto
3
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40 minut.
Krok 3 - Makowiec na kruchym spodzie foto
4
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na ładne kawałki. Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Krok 4 - Makowiec na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 20.05.2012 21:39
wygląda świetnie!
Mati3 20.05.2012 15:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak