Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron pappardelle 25 dag
białe szparagi 2 pęczek
truskawki 40 dag
ocet balsamiczny 3 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżka
sól
pieprz
cukier 1 łyżeczka
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na 1,5- 2 cm kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 6-7 minut (aby pozostały lekko al dente). Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Truskawki myjemy, 10 dag odkładamy do dekoracji. Pozostałe pozbawiamy szypułek i dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym foto
2
Wlewamy resztę oleju oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym foto
3
Makaron odcedzamy, gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem truskawkowym. Układamy szparagi, „malujemy” dodatkowo odrobiną sosu, przybieramy truskawkami. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Krok 3 - Pappardelle ze szparagami i sosem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 08.08.2012 21:11
Ciekawy przepis i ogyginalone połączenie składników
wiola333 31.07.2012 13:31
pysznie
smerfetka79 02.07.2012 17:52
Genialny pomysł
pacpaw 27.05.2012 20:43
ależ i to wymyśliłaś. nieżle...
ziutula
ziutula 20.05.2012 13:07
dobre i aż dobre...
gosia47-47 20.05.2012 07:07
mniam
Sroczka 19.05.2012 22:04
Bardzo odważne połączenie. Lubię takie.
halina55 19.05.2012 21:34
Owocowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak