Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
filet z dorsza 2 duży
ser mascarpone 10 dag
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
masło do formy
sól
pieprz
ser żółty 2 plaster
grzyby suszone 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody liście laurowe i ziele angielskie. Odcedzamy. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 300 ml wody i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy do kaszy.
Krok 1 - Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną foto
2
Do wywaru z gotowania grzybów dodajemy ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną foto
3
Wlewamy do kaszy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Krok 3 - Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną foto
4
Rybę kroimy w paski o grubości około 1,5- 2 cm i posypujemy z obu stron przyprawą do ryb. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wsypujemy nieco mniej niż połowę kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy rybą.
Krok 4 - Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną foto
5
Zasypujemy pozostałą kaszą. Posypujemy poszarpanymi kawałkami sera.
Krok 5 - Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną foto
6
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 6 - Dorsz zapiekany z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 16.08.2012 17:13
mmm.. ależ musiało pachnieć! :) Z przyjemnością bym spróbowała :)
pacpaw 27.05.2012 20:09
ja też już mam :o) Dziś dostałem od Teściowej trochę także coś się zrobi :o)
BernadettaP 25.05.2012 06:40
Jeszcze trochę mam, ale to sprzed dwóch lat, bo w zeszłym nie było u nas w ogóle. A te jeszcze zbierał mój Tata...
pacpaw 24.05.2012 21:31
jeszcze grzybki miałaś suszone? moje dawno się skończyły. nie mogę doczekać się sezonu
halina55 19.05.2012 21:34
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak