Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowa rolada chlebowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 ml typ 2000
mąka pszenna 375 ml typ 550
orkisz 125 ml
woda 520 ml
sól 3/4 łyżeczka
masło lub margaryna 6 dag
cukier 1 czubata łyżeczka
jajko 1 szt
mąka pszenna do posypania stolnicy
drożdże suche 10 gram
powidła śliwkowe domowe ml

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowa rolada chlebowa

Kroki postępowania

1
Do 20 ml letniej wody wsypujemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Śliwkowa rolada chlebowa foto
2
Orkisz dokładnie miksujemy rozdrabniaczem lub blenderem, dodajemy do zmieszanej mąki pszennej. Wsypujemy sól, wlewamy pozostałą wodę oraz rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie zagniatamy ciasto do czasu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Śliwkowa rolada chlebowa foto
3
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt na stolicy obsypanej mąką pszenną. Smarujemy powidłami śliwkowymi.
Krok 3 - Śliwkowa rolada chlebowa foto
4
Zwijamy roladę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Śliwkowa rolada chlebowa foto
5
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Śliwkowa rolada chlebowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.04.2016 09:15
świetny pomysł
Gracer 15.01.2015 17:29
super przepis
Ada-Gaba 06.11.2014 21:33
rewelacyjny pomysł
Jagódka77 25.08.2014 13:16
pomysł jest rewelacyjny, smak zapewne również
as28 16.08.2014 19:35
mniam mniam
ben-ka 30.04.2014 09:43
Wspaniały pomysł,ciekawe połączenie.
Iwusia 22.04.2014 22:32
musi być smaczna ta roladka chlebowa
Grażyna13 01.04.2014 11:09
Super przepis :)
BernadettaP 25.05.2012 06:39
Taka rolada to mój pomysł, po prostu połączyłam dwa w jednym: domowe pieczywo, które piekła od wieków moja babcia (oczywiście o zmienionym składzie) z powidłami, którymi się zajadaliśmy od zawsze:)
pacpaw 24.05.2012 21:33
takie rolady to jakaś rodzinna tradycja czy może regionalne danie? nigdy się jeszcze nie spotkałem z nimi
Ewa6274879 19.05.2012 21:54
bardzo mi się podoba ten przepis, na pewno wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak