Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
drożdże 2 dag
mleko 200 ml
sól szczypta
margaryna 8 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 torebka
ser biały 60 dag
masło 4 dag
budyń waniliowy 1 łyżka
cukier 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem

Skruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać troszkę cukru i 5-10 dag mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć, dodać stopioną Kasię i resztę mleka. Dodać powstała masę do rozczynu, dodać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Dobrze wyrobić ciasto.
Odstawić na około 40-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło ucieramy z serem i żółtkami, dodajemy budyń wymieszany z cukrem. Ubijamy dwa białka i dodajemy je do sera.
Formować średniej wielkości placuszki, w środek włożyć masę serową, formować bułeczki odłożyć na 15 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopioną Kasią, piec około 20 minut w 180 stopniach (zależy od piekarnika).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 23.08.2011 20:22
pycha
ZEWA 23.08.2011 20:22
pycha
ZEWA 23.08.2011 20:22
pycha
Magdalena80 09.06.2011 22:53
uwielbiam takie
agnieszka189 02.05.2011 14:26
pychotka
Ewa104 22.12.2010 10:36
Pyszności!
Kate131 15.09.2010 10:14
mniam
banditka 15.09.2010 10:11
jakie fajne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak