Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt

Do miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać! Potem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Żeby otrzymać biszkopt czekoladowy, przed dodaniem mąki, dodajemy pastę kakaową zrobioną z 3 łyżek gorzkiego kakao rozprowadzonych w 4 łyżkach wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 28.09.2012 22:20
idealny
MAR3STA 04.06.2012 19:02
świetny
daria2911 22.05.2012 11:04
super
cris04 19.05.2012 11:30
Bardzo mi się podoba.... wciąż szukam idealnego przepisu,a może to ten?
motyl 18.05.2012 21:14
klasyczny i pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak