Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 6 szt
sos sojowy 70 ml
olej 8 łyżka
miód 2 łyżka
suszone papryczki chili 3 szt
imbir świeży 5 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka

Kroki postępowania

1
Ćwiartki z kurczaka dokładnie płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy papryczki chili i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, odcedzamy, studzimy. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, oraz miód, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka foto
2
Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 24 godziny. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało.
Krok 2 - Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka foto
3
Pieczemy na grillu kilkanaście minut z każdej strony. Podczas grillowania, co kilka minut polewamy mięso powstałą marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 22.05.2012 20:08
Pacpaw, koniecznie spróbuj świeży. Ja odkąd pierwszy raz go użyłam, często po niego sięgam i nawet herbatę lubię z nim wypić :)
pacpaw 22.05.2012 19:44
nie marynowałem jeszcze ze świeżym imbirem
Mati3 19.05.2012 13:40
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak