Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbaską i jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do żurku 500 ml
biała kiełbasa 2 sztuki
boczek wędzony 20 dag
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
cebula 1 sztika
śmietana 1 szl.
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbaską i jajkiem

Wstawiamy białą kiełbaskę i boczek i musimy je sparzyć na wolnym ogniu. Wyjmujemy kiełbaskę i boczek, a do wywaru dodajemy marchew, pietruszkę i seler, oraz oparzoną nad gazem cebulkę, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Boczek kroimy w paseczki, a kiełbaskę w talarki. Do wywaru dolewamy zakwas do żurku i gotujemy chwilkę. Następnie zaprawiamy śmietaną, dodajemy otarty majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojony boczek i kiełbaskę. Nalewany do talerzy i wkładamy po ćwiartce jajka ugotowanego na twardo.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 02.12.2013 16:42
pycha :)))
JOANNA16 29.05.2013 15:00
pycha żurek
asia92wp 04.10.2012 11:36
uwielbiam
asia92wp 04.10.2012 11:36
uwielbiam
mufinka79 28.06.2012 21:31
Polecam
jasiek 12.06.2012 18:31
świetna zupka
MagdaXXX 04.06.2012 10:03
super a jaki ładny talerz
mufinka79 19.05.2012 17:37
Tak, żurek ten jest przepyszny i aromatyczny :)
suzana 18.05.2012 21:34
Lubie takie aromatuczne dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak