Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier 1 szklanka
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 1 kostka
cytryny 2 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Przygotowując to ciasto należy wszystkie składniki odpowiednio wcześniej przygotować, tak aby podczas pracy miały już temperaturę pokojową.
Zaczynamy od wymieszania proszku do pieczenia, sody i szczypty soli z mąką. Następnie do wysokiej miski wkładamy miękkie masło oraz cukier, ucieramy to na gładką, puszystą masę.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Po utarciu masła z cukrem, dodajemy po jednym jajku, i ciąle miksujemy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy mąkę, otartą skurkę z cytryn i ich sok. Mieszamy dokładnie
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Przygotowaną masę wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypaną mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. lub smarujemy lukrem.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna87 19.05.2012 07:53
mniam
Misiabe 18.05.2012 23:43
uwielbiam cytynowe ciasta!
Justyna28 18.05.2012 17:20
Lubię takie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak