Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 szt.
olej roślinny 1 szklanka
woda 1 szklanka
kakao 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra

Kroki postępowania

1
Jajka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym tak aby uzyskać jednolitą, puszystą masę. Proszek do pieczenia należy wmieszać w mąkę i stopniowo dodawać do przygotowanej wcześniej masy.
Krok 1 - Ciasto zebra foto
2
Do wymieszanego ciasta (mąka, jaja, cukier) dodajemy szklankę wody i oleju- nie wlewamy na raz obu szklanek, lecz dodajemy pojedynczo, przed dodaniem kolejnej szklanki dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły i tworzyły jednolitą masę.
Krok 2 - Ciasto zebra foto
3
Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody.
Krok 3 - Ciasto zebra foto
4
Ciasto układamy na tortownicy, nakłądając do po jednej łyżce ciasta ciemnego i jasnego kolejno na siebie, z czasem ciasto rozlewa się po brzegach tworząc piękne paski zebry.
Krok 4 - Ciasto zebra foto
5
Ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto już się upiekło i wyjmujemy do ostudzenia.
Krok 5 - Ciasto zebra foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 18.05.2012 20:11
ładne paski :)
Mati3 18.05.2012 17:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak