Sałatka gyros

Sałatka gyros

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1 szt
  • filety z kurczaka (podwójne)

    2,5 szt podwójnej
  • kapusta pekińska

    1 szt
  • ketchup pikantny

    6 łyżek
  • kukurydza

    1 puszka
  • majonez

    6 łyżek
  • ogórki kiszone

    5 szt
  • olej

    4 łyżki
  • papryka czerwona

    2 szt
  • przyprawa do gyrosa

    1 torebka
  • ogórek

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w paski, polać olejem, posypać torebką przyprawy do gyrosa, odstawić co na około 2 godziny (najlepiej na noc).
Kapustę cienko pokroić (najpierw wzdłuż całą główkę później cienko w poprzek), cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski, ogórka świeżego przekroić wzdłuż a potem w pół plasterki grubości ok. 2-3 mm. w miseczce rozrobić majonez z ketchupem (sosu można zrobić wg własnego upodobania zawsze pół na pół majonezu z ketchupem).
Paski kurczaka podsmażyć na rumiano na oleju.
W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami po połowie przygotowanych porcji: kapustę pekińską, ogórki, paprykę cebulkę, posypać kukurydzą, na to połowę kurczaka, polać połową sosu (sos polewać na gorącego kurczaka). Teraz w tej samej kolejności układamy drugą połowę składników - lekko ugniatamy. Na wierzchu posypujemy resztką warzyw dla ozdoby.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka172

03.02.2011 20:03
lubię ją:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat