Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bucatini alla bolognese z pestkami dyni

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron bucatini 500 gram
wołowina mielona 250 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
pestki dyni 1 garść
oliwa 2 łyżki
parmezan starty 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
sos pomidorowy 500 (kartonik)

Przepis i sposób przygotowania na: Bucatini alla bolognese z pestkami dyni

Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a seler w plasterki. Cebulę wraz z selerem i marchewką obsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Dodać sos pomidorowy i zioła suszone. Dusimy potrawę około 30 minut aż sos nieco odparuje. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem i nieco gałką muszkatołową. Makaron Bucatini gotujemy al dente. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerz, polewamy sosem mięsnym i posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz startym parmezanem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 17.07.2012 20:01
ciekawy dodatek
mufinka79 25.05.2012 20:30
Pycha :) Polecam używanie pestek z dyni lub słonecznika do takich makaronów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak