Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mleczną pianką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 łyżki
cukier 5 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
cukier 3/4 szkl
orzechy posiekane 1 łyżka
rodzynki 3/4 paczki
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa: cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt
mąka 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mleko 3/4 szkl
masło 1 kostka
ptasie mleczko 60 dag
galaretka truskawkowa 1 szt.
Ciasto: 5 I
jajko 5 szt
Ciasto: 6 II
jajko 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mleczną pianką

Przygotowanie ciasta I: z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Przygotowanie ciasta II: ubijamy pianę z białek. Ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę, orzechy, rodzynki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz suchą kawę rozpuszczalną. 3/4 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy dobrze rozmieszaną masę i gotujemy budyń. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta: ciasto I-połowa masy-układamy waniliowe mleczna pianka-następnie wylewamy tężejącą galaretkę-wykładamy drugą część masy-ciasto II. Wierzch polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 31.08.2012 20:03
rewelacja
andzia123 21.05.2012 16:30
fajne
ronald88 18.05.2012 15:46
super
jolanta19 17.05.2012 18:06
super wygląda
Agnieszka91 17.05.2012 14:08
super
1j1o1l1a1 17.05.2012 13:48
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak