Przepis i sposób przygotowania na: Ikar
CIASTO CIEMNE:
4 jajka,
20 dag margaryny,
szkl. cukru,
4 łyżki wody,
3 łyżki kakao,
1 i 1/2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.
CIASTO KOKOSOWE:
3 białka,
15 dag cukru,
15 dag kokosu.
Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp. 175st.
KREM:
1/2 l mleka,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
kost. margaryny,
sok z cytryny,
4 batony "Ikar".
Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko, zagotować. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.
SKŁADANIE CIASTA:
1) Połowa ciemnego ciasta z kokosem
2) Masa czekoladowa
3) Biszkopt
4) Masa cytrynowa
5) Druga część ciemnego ciasta z kokosem.