Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z szynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
czosnek 4 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna
kostka rosołowa 1 kostka
cebula 1 sztuka
pieprz
olej
woda
śmietana 12%
mąka
woda 3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki

Kroki postępowania

1
Szynkę czyścimy i kroimy na kawałki. Kawałki szynki przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej odstawić na noc do lodówki żeby przeszło smakiem.
Krok 1 - Gulasz z szynki foto
2
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym podsmażamy przyprawioną szynkę. Gdy szynka się podsmaży dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i dusimy do czasu aż zmięknie.
Krok 2 - Gulasz z szynki foto
3
Gdy to nastąpi wlewamy rozpuszczoną we wrzątku kostkę rosołową. Mięso dusimy 1 godzinę. W między czasie sos można przyprawić Warzywkiem i pieprzem. Po godzinie, gdy mięso będzie miękkie robimy zaklepkę: mieszamy wodę, śmietanę i mąkę - dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Zaklepkę wlewamy do sosu i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 3 - Gulasz z szynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak