Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z agrestem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
margaryna 1 kostka
jajko 5 sztuk
cukier 6 łyżeczek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 1 szklanka
agrest

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z agrestem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, posiekaną margaryną, żółtkami i 6 łyżkami cukru. Ze składników zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Ciasto z agrestem foto
2
i 6 łyżkami cukru. Ze składników zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Ciasto z agrestem foto
3
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę ścieramy (lub kruszymy) część ciasta (ok. 2/3. Na ciasto wykładamy agrest.
Krok 3 - Ciasto z agrestem foto
4
Białka pozostałe z jajek ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Pianę wykładamy na agrest. Na pianę natomiast ścieramy pozostałe nam ciasto (ok. 1/3).
Krok 4 - Ciasto z agrestem foto
5
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez 60 minut.
Krok 5 - Ciasto z agrestem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 18.05.2012 19:39
uwielbiam! Jeszcze robię czasami z rabarbarem, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak