Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kilimandżaro

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1 szt.
jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 2 szt.
masło 1 łyż.
mleko 1/2 litra
cukier 1/2 szkl.
żółtko jajek 2 szt.
mąka pszenna 2 łyż.
mąka ziemniaczana 1 łyż.
masło 250 g
cukier 4 łyż.
śmietana 2 łyż.
kakao 3 łyż.
masło 60 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżecz.
wiórki kokosowe 1 łyż.
morele suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kilimandżaro

Kroki postępowania

1
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Krok 1 - Kilimandżaro foto
2
Masa budyniowa: Odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Krok 2 - Kilimandżaro foto
3
Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch ozdobić wiórkami kokosowymi i pokrojonymi w kosteczkę morelami. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Kilimandżaro foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 25.03.2017 16:30
Wygląda pysznie
cookingangelika 23.02.2017 09:31
muszę je wyprobowac. Wygląda fajnie
Bożena Matuszczyk 28.01.2017 22:39
Pyszne ciasto.Kusi smakiem i wyglądem;)
pestka 17.01.2017 15:46
pyszny deser
agnieszka214 29.12.2016 19:27
bardzo lubie ciasta a to musi byc pyszne
Grazyna0211 03.12.2016 10:48
super ciasto
DOROTA/PATI197799 12.04.2013 14:51
bardzo fajne ciasto :)
rutynka 31.08.2012 12:42
niebo w gębie:)
Małgorzata106 26.08.2012 19:50
pycha
Ewa104 17.05.2012 10:58
Przepyszne ciasto.
agnieszka137 16.05.2012 23:24
fajne ciacho
halina55 16.05.2012 21:13
Super
Ewa6274879 16.05.2012 20:53
ślinka cieknie na widok takich słodkości :)
Mysiunia 16.05.2012 19:50
wspaniałe to ciasto! muszę koniecznie wypróbować:)
Mati3 16.05.2012 18:13
smakowicie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak