Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowe Marlenki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
cukier waniliowy 2 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 7 sztuk
likier cherry 100 ml
kakao 2 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
galaretka wiśniowa 2 opakowanie
napar z herbaty 200 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ocet 1 łyżka
czekolada 80% 1 tabliczka
cukier kryształ 200 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat
wiśnie bez pestek 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe Marlenki

Kroki postępowania

1
ja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
Krok 1 - Ciasto wiśniowe Marlenki foto
2
Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać pół szklanki mąki 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 2 (3 gdy kakao jest jasne) łyżki kakao. Do drugiej pozostałą część mąki.Delikatnie wymieszać i przełożyć do 2 blaszek średniej wielkości. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 20-250 minut (w zależności od piekarnika- aż ciasto będzie "suche"/ najlepiej przez sprawdzenie patyczkiem). Odstawić do przestudzenia.(Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej.
Krok 2 - Ciasto wiśniowe Marlenki foto
3
Wiśnie drylowane (mogą być z kompotu) Włożyć do garnka dodając do tego 400 ml. kompotu lub wody jeśli mamy mrożone/ świeże. Zagotować. Zestawić z ognia i wsypać 2 galaretki.Dokładnie wymieszać. Dodać połowę porcji likieru. Gdy galaretka będzie na tyle sztywna (ale nie za bardzo oczywiście) aby nie spływała z ciasta wyłożyć na biały, nasączony wcześniej biszkopt (Napar z herbaty+50 ml. likieru lub innego alkoholu)odstawić na 30- 60 minut do lodówki. Na masę z galaretki wykładamy masę śmietanową. Kremówkę ubić pod koniec dodając cukier waniliowy i przestudzoną, rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody żelatynę (wcześniej żelatynę można zalać zimną wodą aby napęczniała). Przykrywamy 2 biszkoptem który również nasączamy.
Krok 3 - Ciasto wiśniowe Marlenki foto
4
Dekorujemy czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
P.S. Najlepiej smakuje na 2 dzień.
Krok 4 - Ciasto wiśniowe Marlenki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 17.06.2017 16:47
super ciasto
TyTaN 18.02.2017 18:56
oj zjadło by sie takie ciasto ;)
smerfetka79 06.10.2012 23:56
ślicznie dziękuję za miłe słowa:))P.Wacławie bardzo dziękuję:))
helen 05.10.2012 23:55
pychota
Anna169Hosz 19.09.2012 19:23
Zapowiada się smakowicie.
Wacław 05.09.2012 14:54
pyszne ciasta piecze Marlenka !
Małgorzata106 03.08.2012 21:41
pycha
Ada-Gaba 25.07.2012 16:12
apetyczne
caralajna 16.07.2012 12:21
piękne
ziutula
ziutula 02.06.2012 00:05
moje smaki w cieście..
Adamorek 22.05.2012 22:40
polecam to ciasto
smerfetka79 20.05.2012 18:44
dziękuje i szczerze polecam:)
Kas2 20.05.2012 17:18
prezentuje się wyśmienicie!
Beatris 17.05.2012 16:05
Bardzo smakowicie wygląda na zdjęciu. Z chęcią bym skosztowała.
Ewa104 17.05.2012 10:59
Wygląda i na pewno smakuje wybornie.
bartek8585 17.05.2012 02:26
Smakowite
sylwia / sytofala 16.05.2012 21:14
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak