Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z indyka podana na aromatycznych jabłkach z majerankiem i ogórkami kwaszonymi

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatna wątróbka z indyka z duszonymi jabłkami. Doprawcie ją dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i majeranku. 

Składniki:

mleko 500 ml
mąka pszenna 4 łyżki
sok z cytryny 1 szt
masło 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat do smaku
calvados 50 ml
miód pszczeli 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia 1/4 szklanki
ogórki kwaszone 4 posiekane
jabłko winne 4 kilka szt.
wątróbka z indyka 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z indyka podana na aromatycznych jabłkach z majerankiem i ogórkami kwaszonymi

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając majeranek , calvados, miód pszczeli i Pieprz czarny grubo mielony. Wątróbkę oprószyć mąką, usmażyć z obu stron, ułożyć na aromatycznych jabłkach i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem. Podawać z obranymi, pokrojonymi wzdłuż na cząstki ogórkami kwaszonymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 17.05.2012 10:54
z przyjemnością spróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak