Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż cytrynowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 250 g
olej 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka
suszona mięta 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka
woda 1/2 l
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż cytrynowy

Kroki postępowania

1
Z cytryny, po dokładnym umyciu, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszamy z olejem, dodajemy kurkumę z miętą i smażymy parę chwil, ciągle mieszając.
Krok 1 - Ryż cytrynowy foto
2
Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i wlewamy zimną wodę, solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Jak woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
Krok 2 - Ryż cytrynowy foto
3
Zajmie to ok. 15 minut.
Krok 3 - Ryż cytrynowy foto
4
Gotowy ryż mieszamy ze skórką cytrynową i podajemy.
Ryż cytrynowy to doskonały dodatek do ryb.
Krok 4 - Ryż cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 04.10.2012 19:27
Fajne
sara1 01.09.2012 10:07
świetne połączenie
ewaa 29.08.2012 22:33
rewelacja
EWI 16.05.2012 08:47
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak