Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z serkiem topionym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 6 sztuk
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
ogórki kiszone 6 sztuk
śmietana 12% 125 ml
pieprz ziarnisty 3 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
woda 2 litry
zieminiaki 6 sztuk
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
ser topiony 2 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z serkiem topionym

Skrzydełka umyć i dodać do wody w garnku. Dodać obrane i umyte warzywa, zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę i umyte ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 15 minut. Jeśli zupa jest mało kwaśna dolewamy sok z ogórków. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki pszennej i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodajemy serem topiony, który należy rozmieszać z gorącą zupa i dopiero wlać do reszty zupy w garnku. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy posiekana natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 02.12.2013 16:43
serkiem topionym jeszcze nie jadłam
JOANNA16 29.05.2013 15:02
pycha ogórkowa, ale z serkiem topionym jeszcze nie jadłam
sunnymood 04.07.2012 11:34
mniam
Justyna Jussstiii 18.05.2012 12:18
pycha
mufinka79 16.05.2012 18:49
Pyszna, zapraszam :)
magdalea 15.05.2012 20:38
z serkiem topionym nie jadlam:) na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak