Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody rabarbarowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1/2 kg
śmietana 30% 600 ml
Zagęstnik ''Śnieżka'' 2 op.
cukier waniliowy 2 op.
cukier do smaku
jajko 4-5 szt.
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Lody rabarbarowe

Rabarbar obrać z włókien, pokroić drobno i wysmażyć na patelni z niewielką ilością cukru - kiedy rabarbar puści sok, odparować dokładnie.
Jajka ubić na parze (z dodatkiem cukru i cukru waniliowego) na gęsty krem.
Ostudzić masę jajeczną.
Śmietanę schłodzić, dodać skórkę startą z cytryny, trochę soku i całość ubić na sztywno z dodatkiem Śnieżki.
Śmietanę wymieszać z masą jajeczną oraz ostudzonym rabarbarem.
Masę lodową umieścić w zamykanym pojemniku (lub kilku mniejszych) i zamrozić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 24.07.2012 20:33
fajny pomysł
eagle 19.05.2012 21:18
Te rownież muszę wypróbować.
Habibi 16.05.2012 09:24
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami :) *** Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak