Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony leszcz.

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

leszcz 1,5 kg
cebula 2 szt
masło 10 dag
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
sól wg uznania
pieprz wg uznania
cytryny 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony leszcz.

Kroki postępowania

1
Wybieramy się z wędką na ryby albo odwiedzamy rybny sklep.Gdy mamy jyż 1,5 kg leszcza dokładnie go sprawiamy,usuwamy łuski,głowę i ogon ,myjemy pod bieżącą wosą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 1 - Pieczony leszcz. foto
2
Mieszanką do ryb z dodatkiem soli,pieprzu oraz 1 łyżki natki pietruszki nacieramy dokładnie rybę.Skrapiamy ją sokiem z 1/2 cytryny i odstawiamy na 1 godzinę.
Rybę nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach z obu stron.
Krok 2 - Pieczony leszcz. foto
3
Cebulę obieramy,kroimy a plasterki i smażymy na łyżce masła na złoto lekko ją soląc.Przekładamy usmażoną cebulę na dno naczynia żaroodpornego.
Do środka ryby wkładamy pozostałą natkę pietruszki oraz 1/2 pozostałego masła.wkładamy rybę na cebylę a na wierzchu wiórki z reszty masła.Przykrywamy rybkę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1/2 godzimy przy tem.175-180 stopni.Przed końcem pieczenia zdejmujemy folie i zarumieniamy rybkę.
Krok 3 - Pieczony leszcz. foto
4
Rybę po upieczeniu dzielimy na porcje.
Krok 4 - Pieczony leszcz. foto
5
Przyozdabiamy cytryną i taką gorącą zjadamy.
Smacznegoą
Krok 5 - Pieczony leszcz. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.01.2014 06:48
rewelacyjnie przygotowany
Wacław 29.12.2013 21:00
smakołyk dla mojej żony :-)
IKrakowianka 14.08.2013 15:48
lubię rybne dania
Motorek 05.07.2013 07:37
smaczna rybka
Mati13 27.04.2013 10:54
wyśmienicie przygotowany! uwielbiam ryby
olkaaa 17.02.2013 09:22
muszę spróbować
Grażyna13 23.01.2013 17:43
Pycha, lubie rybki :)
pacpaw 01.01.2013 15:16
świetny sposób na leszcza. Sądzę, że można w ten sposób przygotować też inne ryby, dzięki czemu przepis jest uniwersalny
IZABELA29 01.11.2012 08:16
super mieć takiego wędkarza w domu, ja tylko mogę liczyc na znajomego męża ,że pojedzie nad Bałtyk i przywiezie dorsza.
ben-ka 31.10.2012 20:25
alaa ja nie potrafię łapać rybek ale mam wędkarza w domu i stąd te rybki.
alaaa 31.10.2012 20:07
niezła ta rybka,sama złowiłaś czy ta druga opcja
Mati13 10.08.2012 18:13
to jest coś w moim typie - lubie rybki
Mati13 10.08.2012 18:13
to jest coś w moim typie - lubie rybki
Justa32 28.05.2012 10:03
smaczna rybka
IZABELA29 21.05.2012 08:10
chociaz raz na jakis czas to jest pysznie ...
ben-ka 20.05.2012 11:58
e tam.....leszcz to pospolita ryba,sum,lin to dopiero jest coś !
anemon 20.05.2012 09:56
Jeszcze nigdy nie jadłam leszcza, a wędkarz w domu to oznacza, że masz stały dostęp do świeżych ryb.
IZABELA29 19.05.2012 10:52
tez bym tak chciała
ben-ka 16.05.2012 08:38
mam w domu wędkarza:)
IZABELA29 16.05.2012 08:16
z ką dorwałaś taką rybę ?
fijolek91 15.05.2012 12:11
super
ziutula
ziutula 15.05.2012 09:03
ale smak naszedł na leszcza..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak