Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w bakłażanie czyli pasta alla Norma

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 320 gram
pomidory krojone z puszki 400-500 gram
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża 1 pęczek
ser twardy biały do starcia 100-150 gram
oliwa 4-5 łyżek
olej do smażenia 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w bakłażanie czyli pasta alla Norma

Kroki postępowania

1
Pokroić bakłażany/ podłużne/ w cienkie plastry, posypać grubą solą i odstawić mniej więcej na 40 min/najlepiej na sitku/.
Przekroić na połowy bakłażany owalne , i piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp.200 st.Po upieczeniu usunąć delikatnie miąższ /miąższ można wykorzystać w innym celu np.przygotować doskonałą pastę do pieczywa/.
Krok 1 - Makaron w bakłażanie czyli pasta alla Norma foto
2
Pokrojone wcześniej plastry bakłażana osuszyć/jeśli były mocno posolone należy je wypłukać/ i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,powinny przybrać kolor złoto-brązowy .Upieczone plastry odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Makaron w bakłażanie czyli pasta alla Norma foto
3
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać czosnek ,chwilkę podsmażyć ,dodać pomidory i gotować do zgęstnienia sosu. Doprawić solą i pieprzem/można dodać odrobinę cukru/.
Dodać usmażone plastry bakłażana i bazylię.
Krok 3 - Makaron w bakłażanie czyli pasta alla Norma foto
4
Makaron ugotować al dente. Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem pomidorowym.Dodać połowę startego sera i wymieszać. Kiedy makaron połączy się z sosem danie jest gotowe.Wyłożyć na półmisku połówki pieczonego bakłażana i napełnić je makaronem .Posypać obficie pokruszonym lub startym ,białym, twardym serem
/najlepszy jest „ricotta salata”/.
Krok 4 - Makaron w bakłażanie czyli pasta alla Norma foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 25.08.2012 10:38
mmm super;)
stokrotka 15.05.2012 15:43
trzeba wyróbować
Misiabe 15.05.2012 15:08
oo właśnie sobie przypomniałam że dawno nie jadłam bakłażana :) Smakowity przepis!
fijolek91 15.05.2012 12:12
fajny
BernadettaP 15.05.2012 10:41
Na tak ą makaronową ucztę to ja się piszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak