Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z biszkoptami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj 8 szt
cukier 1 szkl
mak suchy 0,5 szkl
mąka 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
masa
mleko 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
margaryna 250 g
cukier waniliowy 2 opak
mleko w proszku 2 szkl
biszkopty okrągłe 1 paczka
mak suchy 1 łyżka
galaretka zielona 2 opak
wiórki kokosowe 2 łyżki
wódka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z biszkoptami

Białkowe z makiem
Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier dalej ubijać.
Do ubitej piany stopniowo dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
Pianę makową wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika piec w 180 stop.przez ok.30 minut.

MASA
Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać.
GALARETKI:
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
Na wystudzone ciasto makowe, wyłożyć masę z mleka, na masie układać biszkopty moczone w wódce i obsypane wiórkami z makiem.
Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 15.05.2012 15:10
mniam
Agnieszka91 14.05.2012 20:14
fajne
halina55 14.05.2012 20:08
Rewelacja
jolanta19 14.05.2012 20:01
super
Emilia22 14.05.2012 19:44
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak