Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z 6 jaj - zawsze wyrosnie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt.
mąka pszenna ok. 1/3 szkl.
mąka ziemniaczana ok. 1/3 szkl.
cukier kryształ 3/4 szkl.
szczypta soli
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z 6 jaj - zawsze wyrosnie

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo cukier, oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę (mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną w takich proporcjach by z całości wyszła niepełna szklanka), do mąki dosypujemy tez proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły. Gdy będzie już gotowe przelewamy do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, pieczemy w temp. 160-170 st. C i pieczemy około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 01.12.2012 17:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak