Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ślimaczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
palma 1 kostka
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 32 gramy
cukier 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ślimaczki

Kroki postępowania

1
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Szybko zagnieść.
Krok 1 - Kruche ślimaczki foto
2
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze zagnieść.
Krok 2 - Kruche ślimaczki foto
3
Obie części ciasta osobno rozwałkować na cienkie (ok. 3 mm) prostokąty.
Krok 3 - Kruche ślimaczki foto
4
Rozwałkowane płaty ciasta ułożyć jeden na drugim.
Krok 4 - Kruche ślimaczki foto
5
Ciasto zwinąć w ścisłą roladę. Kroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Krok 5 - Kruche ślimaczki foto
6
Układać je na wysmarowaną blachę.
Krok 6 - Kruche ślimaczki foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut. Po wystudzeniu ciasteczka zrobią się kruche.
Krok 7 - Kruche ślimaczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 23.10.2013 21:42
Zjadłabym sobie takie ciasteczko.
Katarzyna59 11.09.2013 07:24
fajne ślimaczki
lara 15.05.2013 11:50
pyszne są; można też zrobić wersję z kisielem wiśniowym będą białoróżowe.
Anna169Hosz 25.02.2013 08:43
Smaczne i śliczne:)
alaaa 13.09.2012 19:45
wyszły ci świetnie,,
paulisia_elk 14.05.2012 17:22
jakie ładne zawijaski
Katarzyna87 14.05.2012 15:00
fajne
motylwe 14.05.2012 14:12
fajnie zakręcone
cooleczka 14.05.2012 13:16
ale ładne :)
Justyna28 14.05.2012 11:50
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak