Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi białe z piekarnika

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa
czosnek
chilli
pieprz do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szparagi białe

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi białe z piekarnika

Kroki postępowania

1
Przygotować szparagi. Najpierw należy odłamać zdrewniałe ,twarde końcówki, a następnie obrać i opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Krok 1 - Szparagi białe z piekarnika foto
2
Szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/ lub w naczyniu żaroodpornym/, posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek wymieszaną z chilli i zmiażdżonym czosnkiem. Posypać solą oraz świeżym pieprzem .
Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika/ok .180st./ i piec ok.15-20 minut /czas może być różny , zależy od właściwości piekarnika/. Szparagi można przykryć z wierzchu folią, a pod koniec pieczenia zdjąć. Warzywa powinny zachować jędrność i chrupkość.
Krok 2 - Szparagi białe z piekarnika foto
3
Szparagi należy podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika skropione świeżą oliwą i posypane startym parmezanem. Można je wstawić na chwile do piekarnika aby zapiekły się z parmezanem.
Pieczone szparagi stanowią również doskonały dodatek do dań obiadowych
Krok 3 - Szparagi białe z piekarnika foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 14.05.2012 12:11
apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak