Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wianek brioszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
margaryna miekka 170 g
cukier kryształ 50 g
jajko 2
mleko ciepłe 100 ml
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Wianek brioszki

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
Do miski wsypujemy mąkę , cukier i wbijamy jajka.
Następnie wlewamy drożdże z mlekiem i dokładnie wyrabiamy całość.
Po 10 minutach dodajemy miękką margarynę i nadal wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 kulek i układamy w posmarowanej olejem i obsypanej maką tortownicy o średnicy 24 cm.
Odstawiamy na kolejne 25 minut.
Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C przez 35 minut.
Podajemy z konfiturami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 04.09.2013 18:49
Świetny ten wianek!
Bernadeta 03.02.2013 10:45
fajny pomysł
Wafelek2601 05.11.2012 08:38
Super
Betka 20.10.2012 11:32
mmm rewelacja;)
edyta44 16.10.2012 18:25
pycha
kamyk 31.08.2012 21:05
fajny wianek
rjustysia 02.08.2012 12:06
Pięknie wygląda :) i dekoracja super
manaika 28.07.2012 12:34
super!
Madziela 06.07.2012 23:29
musza byc pyszne
zuzanna_z 18.05.2012 11:05
fajne
Kas2 17.05.2012 22:45
zgrabniutki
caralajna 16.05.2012 08:26
smaczne :)
MAR3STA 15.05.2012 09:57
ślicznie wyszedl
Anio?eczek 14.05.2012 17:17
śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak