Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z kremem waniliowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto parzone
mąka pszenna 18 dag
margaryna 8 dag
woda 1/4 litra
jajko 4-5 sztuk
sól szczypta
krem waniliowy
mleko 500 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 8-10 dag
laska wanilii 1/2 sztuki
mąka ziemniaczana 3 dag
mąka pszenna 3 dag
masło 3/4 kostki
Polewa:
czekolada gorzka 100 gram
masło 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z kremem waniliowym

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok i szybko ucierać, rozbijając grudki. Ciasto drewnianą łyżką wybijamy na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok, lekko przestudzić i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Wyrabiać łyżką. Blachę posmarować margaryną. Ciasto nakładać łyżką lub szprycką w kształt podłużnych eklerów (długość ok. 10 cm, szerokość ok. 3 cm), w odstępach. Piec ok. 20 minut w bardzo gorącym piekarniku, ok. 200 C, gdy wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć temperaturę do ok.180 C i wysuszamy przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie przekroić na pół wzdłuż, najlepiej nożem do pieczywa.

Przyrządzamy krem: żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Z 1/2 l mleka odlać 1 szklankę mleka. Resztę zagotować z wanilią przekrojoną wzdłuż i wyjętymi ziarenkami. Do odlanej 1 szkl. mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i dobrze rozmieszać, wlać do gotującego się mleka, wyjmując wcześniej laskę wanilii. Następnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy aż masa będzie wystarczająco gęsta. Możemy do masy na końcu dodać likieru. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ostudzone i przekrojone wzdłuż eklery. Ozdabiamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do czasu aż masło się ładnie rozpuści), ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 03.12.2013 16:08
wygląda smakowicie
JOANNA16 29.05.2013 15:02
mniam, mniam, pycha
dorotka0000025 09.03.2013 11:38
prezentuja sie zachwycajaco
eli82 06.07.2012 20:35
mniam
mufinka79 14.05.2012 19:00
Polecam bardzo smaczne :)
ziutula
ziutula 13.05.2012 23:09
bardzo lubię..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak