Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński cytrynowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 180 gram
cukier 1.5 szklanka
margaryna 180 gram
cukier waniliowy 16 gram
olejek cytrynowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
jajko 10 sztuk
ser biały 1.5 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński cytrynowy

1.Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą gładką masę, następnie dodawać do masy po trochę sera twarogowego (miksujemy mikserem na najniższych obrotach)
2.Gdy ser jest dobrze wyrobiony dodawać po 1 łyżce roztopionej ciepłej margaryny (mieszać delikatnie łyżką)
3.Dalej mieszając dodać olejek cytrynowy i po trochę mąki ziemniaczanej
4.Na koniec delikatnie mieszając dodawać po łyżce ubitą pianę z białek (na sztywno)
5.Formę wyłożyć herbatnikami a następnie wlewamy na herbatniki masę serową
6.Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie (przez gwałtowne wystudzenie sernik zbytnio spada)
7.Krótko przed podaniem posypać wierzch sernika cukrem pudrem
8.Piec ok 60 min w temperaturze 180 stopni

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 24.11.2012 19:07
pycha
barbara11561 16.05.2012 11:39
ja również poproszę ,nie potrafię się oprzeć takiej pokusie:)
IZABELA29 15.05.2012 10:18
poprosze kawałeczek
ben-ka 14.05.2012 09:13
wygląda bardzo apetycznie.
patusia 13.05.2012 18:16
Uwielbiam serniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak