Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kawowo-orzechowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wanilia 1 laska
likier orzechowy 1 kieliszek
espresso 30 ml
cukier puder 2-3 łyżki
gorzka czekolada 2-3 kostki
alkohol
dżem 4 łyżki
ser ricotta 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kawowo-orzechowy

Przepis na tortownicę 22 cm.
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, następnie stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) około 30-40 minut. Studzimy.

Zaparzamy espresso w ok połowie ilości wody. Ricottę miksujemy z cukrem i likierem orzechowym (może być bezalkoholowy), dodajemy przestudzone espresso i pestki waniliowe, jeszcze chwilę miksujemy.

Biszkopt przekrawamy na dwie części, spód nasączamy alkoholem (może być baileys, domowy poncz, rum), smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch i boki pokrywamy kremem, posypujemy wiórkami startej czekolady. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.07.2013 16:02
cudeńko taki torcik :)
patusia 13.05.2012 18:18
Smaczny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak