Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
jaja 8 sztuk
mąka pszenna 1 kg
cukier 1 1/2 szkl
mleko 2 szkl
mąka 10 dag
cukier kryształ 10 dag
masło 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec

Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajmemy cukier, olej, rozmącone jajka. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 - 6 godzin. Następnie dodajemy stopniową mąkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiając ciasto tak, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziłą od ścianek miski. Ciasto wykładamy na forme. Składniki kruszonki czyli po 10 dag mąki, cukru i masła, zaganiatamy i kruszymy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 05.10.2013 19:47
ciasto drożdżowe w każdej postaci :)
erym 03.09.2013 10:56
swietny przepis
adelajda 08.06.2013 19:47
lubię ciasta drożdżowe
Dorian 25.02.2013 08:05
super
MAR3STA 24.02.2013 19:14
smaczne ciasto
Magda60 04.11.2012 20:58
smaczne
Kas2 06.08.2012 18:23
ale puszyste
Katarzyna59 15.07.2012 15:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak