Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 18 dag
żółtko jajek 3 sztuki
margaryna 18 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
jabłka 1,20 kg
białko 4 sztuki
cukier pół szklanki
POSYPKA
margaryna pół kostki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier pół szklanki
proszek do pieczenia pół łyżeczki
mąka 1,5 szklanka
Soda oczyszczona Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, dodać sodę, cukier i proszek. Wymieszać. Zrobić kopkę w niej rowek, dodać żółtka, margarynę i śmietanę. Wyrobić ciasto. Wyłożyć go na wysmarowaną margaryną brytfannę. Na ciasto dać obrane ze skórki i starte na tarce jabłka. Posypać cukrem. Następnie ubić białka, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na jabłka. Następnie wymieszać wszystkie składniki na posypkę i zrobić właśnie posypkę. Wyłożyć na pianie. Piec w 180 st. przez 40 minut. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 10.08.2013 21:13
pyszne ciasto
babcia
babcia 26.10.2012 21:01
też taki robię
babcia
babcia 26.10.2012 21:01
też taki robię
Andzia1977
Andzia1977 31.05.2012 19:55
pewnie pyszny?
pioge7 15.05.2012 07:42
mniam
1j1o1l1a1 13.05.2012 15:00
smakowite :)
Paweł10 13.05.2012 14:02
uwielbiam :)
Pietruszka 13.05.2012 13:41
Fajne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak