Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis)

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 800 g
oliwa
bulion drobiowy 2 litry
bagietka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis)

Kroki postępowania

1
Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na blasze do pieczenia. Opiekamy na złoto w piekarniku (opcjonalnie możemy użyć tostera).
Krok 1 - Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis) foto
2
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i smażymy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie do czasu, aż będzie miękka i złota. Gaz nie powinien być zbyt duży, a cebulę co jakiś czas mieszamy. Następnie cebulę zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Do żaroodpornych miseczek nalewamy porcje zupy, układamy po 3 kromki bagietki i obficie posypujemy startym serem.
Krok 2 - Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis) foto
3
Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia i przyrumienienia sera.
Krok 3 - Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.01.2016 22:09
znakomicie wygląda
ewelina/bunia 21.08.2012 21:21
mniam
jozefinach 29.07.2012 10:46
Pyszności.
smakowita 01.06.2012 12:42
hmmmmm, ale apetytu mi narobiłaś ;-)
Katarzyna54 13.05.2012 10:26
mniam mniam
Katarzyna87 13.05.2012 07:57
super
Ewa104 13.05.2012 07:49
Zabieram do swojej księgi.Może ciut białego winka bym dodała,ale niekoniecznie.
agnieszka137 12.05.2012 23:31
znakomicie wygląda
agnieszka137 12.05.2012 23:31
znakomicie wygląda
Ewa6274879 12.05.2012 23:10
Muszę kiedyś taką zrobić - fajnie się prezentuje i na pewno jest pyszna!
misia53 12.05.2012 22:25
bardzo efektownie wyglądają i są smaczne zupki w kokilkach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak