Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
sok z cytryny 1/2 szt
młody koperek siekany 2 łyżki
kwas buraczany 250 ml
jogurt grecki 600 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Buraczków z botwinki nigdy nie obieram, gdyż są młode i mają delikatną skórkę. Myję je i łodyżki dokładnie, aby nie było piasku. Kroję buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki na małe ok. 1 cm kawałki. Wrzucam buraczki i łodyżki do 1 litra wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny, zakwasu buraczanego i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone liście botwinki i gotuję kolejne 5 minut. Studzę. Wyciągam łyżką cedzakową buraczki i botwinkę, dodaję jogurt i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodaję posiekany koperek, oraz ugotowaną botwinkę. Doprawiam solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, mieszam całość. Podaję w miseczkach z uszczypniętym koperkiem, kleksami jogurtu, doprawiam jeszcze pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 08.05.2014 21:17
idealna letnia zupa
Beata73 12.08.2012 22:09
ciekawy ten chłodnik
pacpaw 13.05.2012 21:46
czekam tylko na upały
Agiatis 12.05.2012 23:55
cudowny;)
Sylwiagr 12.05.2012 23:19
pięknie się prezentuje
suzana 12.05.2012 21:57
muszę wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak