Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada II

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

trusskawki 15 dag
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 5 dag
mąka ziemniaczana 4 dag
cukier wnialiowy 1 sztuka
cukier 8 dag
galaretka truskawkowa 1 sztuka
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 3 łyżki
polewa czekoladowa do polania
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada II

składników w przepisie na biszkopt to;
3 sztuki jaja,
5 dag mąka pszenna,
4 dag mąka ziemniaczana,
1 sztuka cukier waniliowy,
8 dag cukier,

skaldniki do zrobienia masy;
1 sztuka galaretka, truskawkowa
400 ml śmietana 30 %,
3 łyżki cukier puder,
1 łyżka żelatyna,
15 dag- truskawki

Polewa czekoladowa-do polania

Rozbijamy jajka tak by oddzielić żóltka od białek. Białka służa nam do ubicia sztywnej piany,następnie dodajemy do niej żółtka, cukier zwykly i waniliowy. Następnie mąki. Taką mase musimy wylać na papier pieczeniowy . biszkopt pieczemy 10 minut, w rozgrzanym piekraniku o temp 180 stopni.

Upieczony biszkopt wykladamy np. na sciereczkę, ręczniczek itp. Nastepnie czekamy ,ąz biszkopt nam ostygnie. GDy juz taka sytuacja zaistnieje mozemy przygotowywać mase . Galaretkę truskawkową , która sobie wczesniej przygotowaliśmy, juz wystudzoną, kroimy kostkę/paski , ukadając na brzegu biszkoptu (wtedy bedzie na środku) . Wrzącą wodą, a doklniej cztery jej łyzeczki służą nam do rozpuszczenia w nich żelatyny. Oczekujemy aż wystygnie. Następnie śmietanę 30 procentową ubijamy na sztywno wraz z cukrem. Dodajemy do nich żelatynę i za pomocą miksera miksujemy chwilkę Dodajemy pokrojoną w kostkę/plasterki truskawki (mała ilośc bo taką dysponowałam) , mieszamy.

Ja troszkę masy odkladam, by potem zwiniete rolade wysmarowac brzegi.Następnie ukladamy na biszkopcie. Zwijamy w rolade, dwa konce roaldy smarujemy masą, wygladzamy nozem, polewamy polewą czekoaldową robiac jakiś szlaczek i wstawiamy do lodówki na okres minimum 2 h.

Eweentualnie zamaist masy smietanowej możemy zrobić truskawkowo- śmietanową. Ja jednak poczekam na sezon truskawkowy- kiedy będę miała swoje truskawki. Do masy dodajemy 20 dag truskawek, musimy je zmiknować na sos,, i wlewać powoli do ubitej śmietany i ubijac dalej. Odkładamy do lodówki by zgęstniałą, taka jeszcze dającą sie rozmarować - WYkładamy na biszkopt zwijamy.

Takie nadzienie jakie nam pasuje robimy, Na koniec roladę polewamy polewą czekoladową.

na zdjęciu głównym rolada 3 od lewej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 12.06.2013 22:47
bardzo smaczna
mic 26.05.2013 19:58
bardzo apetyczna
Ewelina47 03.09.2012 21:20
pyszności, uwielbiam roladki
Megi 05.08.2012 07:54
super
Izabela28 28.05.2012 16:09
pyszna ta rolada:)
Habibi 14.05.2012 12:14
Pyszna musi być :)))
Kikiriki 13.05.2012 21:41
wygląda rewela
MagdaeM 13.05.2012 09:12
super
halina17 12.05.2012 17:29
pyszna rolada
Hanna5 12.05.2012 17:03
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak