Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY ŻUREK

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kość wieprzowa 1 kawałek
Majeranek suszony Prymat do smaku
mąka 3 łyżki
kiełbasa 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kostka rosołowa 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
śmietana 12-procentowa 2 (do gotowania)
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY ŻUREK

Kroki postępowania

1
Kośc z liściem laurowym i zielem angielskim gotujemy na małym ogniu. Następnie wrzucamy kostkę rosołową.
Krok 1 - DOMOWY ŻUREK foto
2
W małym naczyniu mieszamy mąkę, śmietanę, z przyprawami i wlewamy do niego trochę ciepłej wody, dobrze mieszamy aby nie było grudek z mąki i wlewamy do wywaru.
Krok 2 - DOMOWY ŻUREK foto
3
Zupę z dodatkiem mąki gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu na koniec dodajemy do smaku zakwas i ewentualnie kucharek. Żurek podajemy z cwiartkami jajka i kawałkami kiełbasy oraz ze świeżym chlebkiem.
SMACZNEGO!!!
Krok 3 - DOMOWY ŻUREK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 26.07.2013 15:58
Lubię domowy :)
Andysz 27.05.2012 17:07
Bardzo fajny przepis
sylwia / sytofala 12.05.2012 20:22
smakowity na swoim zakwasie :)
Anulka75
Anulka75 12.05.2012 15:41
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak