Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 sztuk
sól
pieprz ziarnisty
kolendra świeża garść
bazylia świeża połowa obj kolendry
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
oliwa 8 łyżek
chilli płatki szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym

Udka z kurczaka delikatnie obieramy, wyciągamy kości (tak aby nie zerwać całkiem mięsa tylko aby utworzyć filet), solimy.

Ziarna kolendry, pieprz (2 ziarna), czosnek i chilli rozgniatamy w moździerzu.

Do miksera wrzucamy świeże zioła, bazylię, rozgniecione przyprawy, oliwę z oliwek, miksujemy do uzyskanie gęstego sosu.

Połową sosu marynujemy filety - odstawiamy na 30 minut.

Na dobrze rozgrzanego grilla lub patelni grillowej nakładamy kawałki mięsa, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa.

Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy pozostałym sosem kolendrowym. Danie podałam ze świeżą sałatką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 12.05.2012 12:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak