Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi zielone zapiekane pod beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
świeże zioła do dekoracji
sos beszamelowy
masło 40 gram
mąka 40 gram
mleko 2% 500 ml
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
parmezan starty 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zielone zapiekane pod beszamelem

Szparagi obrać ,odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Ugotowane szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem beszamelowym /główki pozostawić odkryte/. Wierzch posypać serem.
Szparagi zapiekać ok.20 minut w temperaturze 170-180 st.
Aby przygotować beszamel należy :
W rondelku rozpuść masło , następnie dodać mąkę i kontynuując gotowanie energicznie mieszać drewnianą łyżką . Dolać odrobinę mleka i zamieszać. Dodać resztę mleka i gotować do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 14.08.2012 08:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak