Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne naleśniki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szkl
jajko 2 sztuki
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyż
sól szczypta
słonina

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne naleśniki

Mąkę należy przesiać do miski. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy szczypte soli, cukier, olej i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto rozprowadzamy wodą i odstawiamy na ok 1/2 godz. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęstę można dodać odrobinę wody. Patelnie nacieramy kawałkiem słoniny i na rogrzaną patelnie wylewamy porcje ciasta. Ciasto rówomiernie rozprowadzamy po powierzchni patelni i smażymy na małym ogniu, aż powierznia ciasta obeschnie. Następnie przewracamy naleśnik na drugą stronę i lekko rumienimy.
Gotowę naleśniki możemy podawać np. z dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 28.01.2014 08:18
pyszne naleśniki
ONY_za_kare 16.11.2013 11:34
fajny przepis
malina 31.10.2013 08:22
nie ma to jak tradycyjne
pajbek 25.09.2013 04:53
Przydatny przepis :-)
gacopierz23 20.11.2012 16:50
tradycyjne i dobre
pestka 19.10.2012 14:41
zawsze dobre
Kas2 30.08.2012 22:14
mogłabym jeść niemal codziennie :)
aga130982 18.08.2012 13:13
pycha
aga130982 18.08.2012 13:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak