Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem rabarbarowo-malinowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1,5 kg
cukier 750 g
galaretka malinowa 2 op.
woda 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem rabarbarowo-malinowy

Rabarbar oczyścić z twardszych włókien i pokroić w plasterki.
Zasypać w garnku cukrem, wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny - co jakiś czas można przemieszać.
Obie galaretki zalać 1/2 szkl. zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.
Postawić garnek z rabarbarem na małym płomieniu, nakryć pokrywką i dusić, aż się rozgotuje.
Do gorącego rabarbaru dodać napęczniałą galaretkę malinową i mieszać, aż się dokłądnie rozpuści.
Gorący dżem przełożyć do niewielkich słoiczkó, po sam brzeg, dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami, postawić dnem do góry i nakryć grubymi ręcznikami lub kocem - pozostawić tak do ostygnięcia.
Dżemu nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 07.08.2012 14:13
pycha
Mariusz10 22.05.2012 22:16
znakomity
MAR3STA 15.05.2012 09:53
pyszny dżemik
Kasia39 12.05.2012 08:55
musze wypróbować ten przepis
Anna69 11.05.2012 21:38
ojej ale super pomysł. Nigdy nie pomyślałam, że można tak połączyć owoce :)
zdzichu 11.05.2012 21:31
smaczne
Habibi 11.05.2012 21:27
Zapraszam serdecznie do przejrzenia mojej książki kucharskiej :) *** Zapewne każdy znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak