Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w estragonie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebule 2
filety z kurczaka 2
sól 1/4 łyżeczki
śmietana 60 ml
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
białe wino 80 ml
estragon 2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki
oliwa 2 czosnkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w estragonie

Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę czosnkową. Wrzuć cebule pokrojone w plasterki, zamieszaj, po czym posyp suszonym estragonem, ponownie zamieszaj i podsmażaj przez minutę, mieszając od czasu do czasu.


Włóż na patelnie filety z kurczaka nierówna stroną do dołu i smaż przez 5 minut. Jeśli cebula zacznie się przypalać, zeskrob ją z patelni i ułóż na kawałkach mięsa.
Przewróć kurczaka na drugą stronę i wlej na patelnię wermut (albo białe wino). Zaczekaj aż wermut zacznie wrzeć i wsyp sól. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Sprawdź czy mięso jest dogotowane, odkrawając kawałek z najgrubszej jego części. Jeżeli wyciekający sok nie będzie przeźroczysty, gotuj jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdź mięso.


Przełóż kurczaka na ogrzane talerze. Doprowadź pozostały na patelni płyn do wrzenia, wlej śmietanę i starannie wymieszaj, następnie wsyp świeży estragon, zamieszaj ponownie i posyp białym pieprzem.
Polej tym sosem piersi kurczaka i posyp je resztką estragonu przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak