Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokuły z sosem pietruszkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1 szt.
cytryna 1 szt.
natka pietruszki 1/2 pęczek
mąka 1 łyż.
mleko 3/4 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły z sosem pietruszkowym

Kroki postępowania

1
Brokuła gotuję na pól twardo we wrzątku z odrobiną soli, cukru i soku cytrynowego przez około 5 minut nie przykrywając przykrywką by nie stracił koloru.
Krok 1 - Brokuły z sosem pietruszkowym foto
2
Sos pietruszkowo-cytrynowy: Cytrynę myję i sparzam wrzątkiem. Ścieram na tarce skórkę z cytryny oraz wyciskam z niej sok. Pietruszkę siekam. W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i cały czas mieszając dodaję mleko a następnie natkę pietruszki i skórkę cytrynową. Przyprawiam solą i pieprzem. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodaję sok cytrynowy i gotuję nadal mieszając aż zgęstnieje.
Krok 2 - Brokuły z sosem pietruszkowym foto
3
Ugotowanego brokuła podaję z sosem.
Krok 3 - Brokuły z sosem pietruszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 11.05.2012 14:35
mniam
stokrotka 11.05.2012 14:08
ale fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak