Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,5 kg
  • woda

    2 l
  • marchew

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • seler

    1/3 szt.
  • por

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • makaron

    250 g
  • liść laurowy

    1 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
  • ziele angielskie całe

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rosół drobiowy
Warzywa myjemy i obieramy, cebulę opalamy nad palnikiem. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i wolno gotujemy przez ok. 2 godziny.
Krok 2 - Rosół drobiowy
W międzyczasie gotujemy makaron. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy 1 łyżeczką soli i wkładamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
W trakcie gotowania zbierać za pomocą łyżki cedzakowej tzw. „szum” czyli białą pianę i drobne kawałki mięsa oddzielające się od kurczaka. Pod koniec doprawiamy jeszcze ew. do smaku.
Krok 3 - Rosół drobiowy
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem, posypany natką pietruszki oraz, według upodobania, z warzywami z gotowania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

19.11.2016 09:22
smaczny rosołek

natalia.doradca

03.03.2014 17:19
Bardzo smaczny :)

pawlito

15.01.2014 07:28
wygląda jak w restauracji i na pewno był smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat