Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi z falbanką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
kartofle duże 4 szt
cebule 2 szt
olej 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
twaróg 1 kostka (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi z falbanką

Przygotować farsz: Kartofle obrać, umyć i ugotować z 1 łyżeczką soli, przecisnąć przez praskę kartofle i twaróg, dokładnie połączyć składniki wraz z posiekaną i usmażoną 1 cebulą, doprawić farsz solą i pieprzem. Mąkę połączyć ze szczyptą soli, wlać gorącą przegotowaną wodą (ok. 1/2-1 szkl.). Wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto rozwałkować na desce obsypanej mąką, Za pomocą foremki wyduszać koła. Na każdy kawałek nakładać farsz, zlepić dokładnie, zrobić po 5 falbanek w pierogu. Wrzucać je na gotującą się, osoloną wodę, po wypłynięciu gotować je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Usmażyć cebulę na złoto. Ugotowane pierogi wyciągnąć na półmisek, polać je tłuszczem z cebulą.My podajemy jeszcze do pierogów z kwaśną śmietaną, doprawioną solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 01.09.2012 18:40
pyszne pierożki, polecam
Agnieszka116 11.05.2012 08:14
Ruskie zawsze iw każdej postaci - pycha!!!!!!
patusia 11.05.2012 01:10
Też ostatnio robiłam ruskie. Są pyszne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak